fredag 17 augusti 2012

Meditation.

Godmorgon!

                                                    Meditation!

Meditation med hundar? Ja, ett ord jag kom på igår när jag stod och pratade med de nya deltagarna på miljö/lydnadskursen som jag startade igår. Jag har ingen aning om det finns meditation för hundar men tanken är ganska kul. Jag vet att det finns yoga med hunden så det borde finnas meditation också. Avslappning är något vi tjatar mycket om på våra kurser. Hur viktigt det är att lära hundarna att slappna av i olika miljöer.
Det svåra är ofta inte att lära hundarna att göra det men att få människorna att koppla av är värre.
Det upplevs som lite tråkigt och framför allt tror man att hunden har tråkigt och man blir lite stressad av det. Om man då kallar det meditation istället? Då kanske man förstår lite bättre vilken sinnesstämning man ska försätta sig i.
Om jag är stressad och lite obekväm med att "bara" sitta tillsammans med hunden hur ska den då kunna slappna av? Det går ju inte. Det finns få saker våra hundar plockar upp fortare än vår sinnesstämning. Detta gäller i all träning vi gör med hunden. Är jag irriterad när jag tränar blir ofta hunden låg och svår att få att utföra det vi vill. Den måste koncentrera sig på att lugna oss. Är vi stressade blir även hunden stressad osv.

När man ber hundägaren smeka sin hund medan dom sitter på filten med den går handen som en visp i pälsen (ingen som gjorde detta igår) och hur i all sin dar ska då hunden bli lugn? Hastiga rörelser sätter ju fart på den så klart. Men om man masserar sakta bakom knölen upp på huvudet eller i mungiporna eller på knölen på bröstet då ser man snart saker hända. Hunden blir lugnare eller som i Doris fall somnar. Det är avslappning!

Det är väldigt viktigt att tänka på vad man själv gör och känner. Jag kommer att lägga stor vikt på detta de följande åtta veckorna. Denna kurs handlar så mycket om oss människor. Kanske är meditationstänket svaret. Vi ska prata mycket kroppsspråk och sinnesstämning medan vi sitter med våra hundar på filtarna överallt i stan. När tågen viner omkring öronen på oss då ska förhoppningsvis både hundar och människor gå in i meditationsläge och risken är väl att jag får väcka dom när det är dags att gå hem.

Ha en underbar dag!
Kram

Inga kommentarer: