onsdag 18 april 2012

Skärpning!

Godmorgon!

Jag är säker på att alla som kikar in här har hört talas om den fruktansvärda attacken av två hundar på tre ryttare där det slutade i katastrof och kunde ha slutat i en ren tragedi.

Jag har läst olika reaktioner på detta i olika hundbloggar med reaktioner alltifrån att vi måste acceptera att sånt här händer eftersom hundar är i grund och botten jagande rovdjur till ramaskri om hängning av hundägaren. Jag blir lika upprörd över båda sätt att se på saken.
Nej, vi ska inte acceptera att sånt här händer! Herregud, den stackars tjejen kunde blivit dödad för sjutton och nej, vi ska inte hänga hundägaren. Det finns ingen hund som inte kan få fram det här beteendet! Sorry, alla ni som tror att era hundar aldrig skulle kunna göra detta. Är situationen tillräckligt uppskruvad och hundarna är flera stycken kan vilken hund som helst bete sig så här!

Jag får kanske en del upprörda kommentarer här nu men det struntar faktiskt jag i. Jag, som anser mig ha världens snällaste hundar kan inte garantera att dom inte i någon situation skulle bete sig som det rovdjur dom faktiskt är. (Jag har sett när dom får tag på en mus. Det är inte lek. Jag lovar!) Det är min sak att se till att detta inte sker! Om det innebär att vi måste ha våra hundar kopplade i alla läge så får det banne mig vara så! Om jag inte har en säker inkallning på mina hundar ska jag inte ha dom lösa där det finns minsta risk att dom kan störa eller ännu värre som i detta fall skada andra! Jag har inte en stensäker inkallning på Doris och därför är hon inte lös på ställe där det inte är säkert! Basta!

Jag ska också sticka ut hakan och säga att vissa hundar är snabbare till att ta till detta beteende än andra! Jag ska inte gå så långt att jag nämner någon särskild ras och det är i grund och botten ett hundägarproblem. Det finns alltför många som skaffar hundar som dom inte behärskar eller har en aning om hur dom ska uppfostra. Ja, vi måste uppfostra våra hundar!

Att man valde att avliva hundarna kan diskuteras men dom skulle åtminstone inte vara kvar hos den ägaren! Om inget annat alternativ finns är jag glad att åtminstone inte dom hundarna kan göra om detta. Jag har ingen aning om hur människan som ägde hundarna är så det ska jag inte gå närmare in på. Fostrat hundarna hårt? Inte fostrat dom alls? Ingen vet.

Jag har en son, som är uppvuxen med hundar, som är hundrädd! Varför? Jo, på grund av hundägare som inte fostrat sina hundar på rätt sätt. Har man blivit attackerad av hundar och biten tre gånger där situationen varit väldigt otäck kan man hålla sig för skratt när en hund närmar sig som man inte känner. Han blir stel som en pinne och han kan inte hjälpa det. Jag blir förbannad när jag tänker på det. Han skulle inte behöva känna det så.

Som alla märker går jag inte närmare in på själva händelsen med ryttarna. Media har gett oss en bild och den vet vi inte om den stämmer. Det står olika i olika tidningar. Jag väljer istället att rent allmänt skrika högt över vårt hundägande. Alla vi som är ansvarsfulla hundägare får lida för att en del inte tar det ansvar dom ska göra. Vi kan inte skylla det på att en hund är en hund och strunta i att ta tag i problemet. Problemet är hundägare som inte förstår vad dom har tagit in i sitt hem.

Mitt recept är utbildning! Utbildning av hundägare. Alla som har hund skulle tvingas läsa på om sin ras. Om hunden är avlad för kamp ska man banne mig ha det klart för sig. Alla hundar är i grund och botten jakthundar och inte jagar dom för att leka med bytet inte! Alla skulle tvingas gå kurser med sina hundar för att lära sig hur man gör för att hunden ska klara att leva i vårt samhälle. De hundar som attackerade ryttaren gjorde inget fel utifrån hundens sätt att se på saken men det är helt oacceptabelt om dom ska leva tillsammans med oss människor. Det är vårt förbannade ansvar att se till att folk känner sig trygga tillsammans med våra hundar.

Ha en underbar dag!
Kram

2 kommentarer:

Nanna sa...

Hade inte hört talas om den här händelsen (händer det något annat än rättegångar i Norge just nu?) men det låter ju som en obehaglig och beklaglig historia. Håller med dig om att många människor ibland väljer att blunda för de mer primala instinkter som ibland kan ligga till grund för våra hundars beteenden, och att det bästa sättet att komma till rätta med det borde vara att läsa på ordentligt och att gå kurser.

Marie80 sa...

Att hundarna sköts av hundägarens vän som är jägare, är för mig helt oacceptabelt, som att hundarna inte var värda ett skvatt, usch, och vad är det för hundägare, som inte verkade ha mycket empati för varken de som blev attackerad eller för sina egna hundar.
Självklart är de vårat ansvar som hundägare, att ha koll på våra hundar, men som sagt, man kan aldrig vara 100 procent säker.
Men självklart vill man ju att ens hundar ska få friheten att få springa fritt, men själv ska jag införskaffa spårlinor till våra 3 hundar, kan simma i sjön, och få utforska skog och mark, men med större frihet, och mer kontroll av oss matte och husse.
Att det heter bristande tillsyn av hund och katt, det med katt kan de ta bort, för hur många kattägare, får böter för att deras katter går lösa och kissar och bajsar i sandlådor och rabatter, då vi hade katter, så gick vi ut med dem i koppel och tog upp efter dem, svårare än så kan det inte vara.
Att vara djurägare innebär ett ansvar, och att använda sunt förnuft, visst kan man läsa om raser, men alla hundar är olika oavsett om de är samma ras..... Men det är en tragisk händelse, både för ryttarna och hundarna....Om man inte har tiden, orken eller ansvaret att ta hand om ett djur, då ska man ta det beslutet innan man skaffar sig ett djur,