lördag 21 april 2012

Läsa sin hund.

Godmorgon!

Var och fikade hos min "sidekick" Emma igår. Jag kallar henne för just "sidekick" eftersom vi alltid bollar ideér om hundträning. Vi har aldrig svårt för att hitta saker att tala om även om det inte handlar om hundträning. Trots att det är så stor åldersskillnad på oss. Jag skulle lätt kunna vara hennes mor. Jag får lukta på världens godaste babys och dricka gott kaffe. Perfekt sätt att inleda fredagen på.

Igår talade vi mycket om hundens språk. Kunde konstatera att man rent allmänt är ganska dåliga på att läsa sina hundar. Då missar man mycket. Väldigt mycket.
En viftande svans behöver inte betyda att hunden är glad. Gör ofta det men det beror på hur hunden håller svansen när den vispar.
Man måste titta på så många fler signaler hunden gör med öronen, munnen, kroppshållning osv.

Att en hund reser ragg innebär inte alltid att den är arg. Det är en allmän uppfattning bland hundägare. Raggen innebär lika ofta att hunden är upphetsad eller t o m rädd. En arg hund reser ofta ragg endast vid svansroten och nacken medan en undergiven eller rädd hund reser ragg över hela ryggen. Återigen krävs det mer för att kunna avläsa hundens sinnesstämning. Det räcker inte med bara raggen.

Jag brukar säga till mina deltagare att hålla ett öga på öronen. Öronen är ofta bland det första som signalerar en förändrad sinnesstämning eller en uppmärksamhet på något som kanske innebär att vi måste agera. Även på hundar med hängande öron. De vinklas lite, lite även dom. Hunden har massor av små, små muskler i öronen och kan göra väldigt mycket med dem. Men återigen. Det krävs att man tittar på hela hunden för att säkert kunna avläsa vad den säger.

Skällandet. Oj, så många olika sätt att skälla på det finns.  Morrandet likaså.

När man lärt sig att titta efter de små signalerna i hundens kroppsspråk kan man också agera snabbare om man ska t ex börja jobba med hunden vid ett jobbigt hundmöte. Fångar man det redan när hunden visar de första små signalerna har man också en större chans att lyckas göra ett bra hundmöte om hunden har problem med detta. Är man för sen och hunden redan gått in i blockering är det kört för den gången.

Man vinner väldigt mycket på att lära sig att läsa sin hund. Dom säger väldigt mycket. Hela tiden. I vår "brainstorming" igår kom vi på idén att göra en liten snabbkurs på ett par lektioner i just hundens språk och signaler. En kurs där man har sin hund med sig. Inte bara teori alltså. Jag vet inte riktigt ännu hur denna kurs skulle se ut men att behovet finns vet jag. Om intresse finns vet jag dock inte.

Ha en underbar dag!
Kram

2 kommentarer:

Nanna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nanna sa...

Det går nog inte att överdriva värdet av att kunna läsa sitt husdjurs kroppsspråk! Det är ju det enda sättet de har att kommunicera sina känslor till oss som ska vara ansvariga för deras välbefinnande.

En kurs i hundars kroppsspråk tycker jag låter som en mycket bra idé, och något jag tror de allra flesta skulle behöva, vare sig de vet det eller inte ;-)