torsdag 19 april 2012

Kurser

Godmorgon!

Lite krångligt att komma in på bloggen idag eftersom dom ändrat på den så vi får väl se vad som händer när jag ska publicera den.

Det ser ut att bli fint väder idag. Lite bortkastat eftersom det är torsdag och dagen är fylld av en massa måsten.
 Jag fick den härligaste frågan igår på kursen av en deltagare som, när jag pratade om fortsatta kurser, frågade hur många kurser hon hade kvar innan hon gått dom alla. Underbaraste beröm man kan få. "Jag vill gå allihop". Detta kom från en, som när hon kom till oss, var väldigt skeptisk till klickerträning med godis. Då tyckte hon att det skulle räcka med att hunden skulle jobba för att den ville göra henne till lags. Detta var på valpkurs och hon stod med den underbaraste lilla parsonterrier som var precis som en valp ska vara. Nyfiken, lekfull men  lite för utåtriktad. Inte konstigt. Matte hade lite för höga krav.  Vi, min fantastiska medhjälpare Emma, och jag fick in henne på vår linje och nu har hon gått igenom valp, vardagslydnad, allmänlydnad, är inne på miljö/lydnad och har inkalling/lösträning och aktivering kvar och som denna hund har utvecklats och framför allt matte!
Från att ha gått till att vara lite väl krävande klickas det så det står härliga till, glada rop och uppmuntran och hunden skuttar med glädje vid hennes sida och verkligen älskar sin matte! Lilla Isa är så duktig och har fått mig att älska denna hund. Hon är ett strålande exempel på sin ras. Dessutom är hon ursnygg!
Matte har en härlig humor som jag gillar och vi kommer väldigt bra överens. Härligt!


Jag önskar så att man kunde fånga alla på det här sättet. Jag har faktiskt många som gör det. Om man går igenom hela kittet med hunden får man verkligen in allt hunden så väl behöver.
Valpkursen där man börjar bygga relation och den viktiga socialiseringen.
Vardagslydnad där vi börjar ställa lite mer krav på själva lydnadsbiten.
Allmänlydnad där vi finslipar de moment vi tränat lekfullt på de andra kurserna.
Miljö/lydnad där vi tränar mycket avslappning i olika miljöer och tränar lydnaden på olika ställen för att på så sätt bli lite mer störningståliga.
Inkallning/lösträning där vi specialtränar det som alla vill ha: att kunna ha hunden lös och följsam!
Aktivering där vi släpper på lydnaden och tränar hundens förmåga att tänka och bygger på det så viktiga samarbetet.

Jag vill påstå att om man gör detta har man den bästa grund man kan få. Det kan kanske låta lite skrytsamt men jag vill påstå att vårt koncept funkar! Jag har sett detta så många gånger.
Jag har en deltagare som just nu går sin nionde (!!) kurs. Med en jätteduktig matte som är väldigt ung och har lärt sig att behärska klicker fullkomligt! Hunden duktig? Oh, yes! Här pratar vi inte att gå om för att det inte funkar utan för att dom har roligt tillsammans på kurs!


Jag är fullt medveten om att dagen blogginlägg låter lite skrysamt men det bjuder jag på. Att jag kan fånga så pass många som går så många kurser som det finns är jag väldigt stolt över. Dessutom vill jag mer än gärna försöka komma ut med att om man ger hunden och sig själv detta så har man en väldigt stor chans att få precis det hundägande man vill ha. En hund som mer än gärna jobbar tillsammans med mig och kan leva det fria lyckliga liv den så väl förtjänar.

Ha en underbar dag!
Kram

1 kommentar:

Anna Striberger sa...

Jag tycker inte att du skryter när du konstaterar att ni har ett bra koncept som bevisligen har fungerat för många människor och hundar. Det låter mer som ett konstaterande av fakta och när man gör något bra ska man vara stolt över det! Keep up the good work =)