onsdag 9 november 2011

Kurs




Godmorgon!

Inkallning/lösträningskursen för denna gången är snart slut och igår när vi hade näst sista lektionen stod jag och tittade på gruppen efter att jag satt igång dom med en övning. Denna grupp är helt underbar. Här är ingen som bara upprepar övningen ett par gånger för att sedan stå och vänta på att jag ska veva igång dom igen. Nejdå. Här jobbades med en intensitet av sällan skådat slag.
Man jobbade och pausade och jobbade och pausade.

Då har man fattat vad hundträning innebär. Upprepning!! När man sen står och pratar och dom berättar om veckans träning blir jag varm om hjärtat. Man har lärt dom stänga dörrar, man har tränat inkallning till tusen, man har överhuvudtaget tränat!

Det finns dom som tror att det räcker med att komma till hundskolan en gång i veckan för att hunden ska bli perfekt som man vill ha den. Utöver det gör man inte så mycket. Good luck! säger jag! Ni lär aldrig komma i mål! Jag har full förståelse för att livet består av annat än att träna hunden men att stå och inte förstå varför hunden inte kan det ena eller det andra när man inte har tränat mer än den kväll man går kurs är lite underligt.

På kurs lär sig hunden att jobba med störning av de andra hundarna men inlärningen sker hemma! Inte på kurs. Man kommer liksom ingenstans om man inte jobbar hemma också! Jag själv blir mer inspirerad att jobba hemma just när jag går kurs. Vilket inte är så ofta eftersom jag själv håller kurs på kvällarna. Dom få gånger jag faktiskt kunnat gå kurs är jag betydligt mer taggad att jobba med hundarna. Det finns inget härligare än när man ser resultat av allt jobb man lagt ner. När hunden börjar landa är följsam och kommer när man kallar.

Sen har vi dom som tror att man kan genom att prata med hunden få den att förstå vad den ska göra. Jag blir alltid full i skratt när jag hör detta! "Jag säger ju till henne" eller "Han vet att han inte får göra så!" Nej, det vet han inte! Se hunden som ett blankt papper. Eller rättare sagt ett papper fyllt av "hundsaker" som vi måste översätta till "människosaker". Hunden gör alltid precis som den ska! Alltid! Utifrån sitt sätt att se på saken. Vi måste lära hunden allt, obs! allt, vi vill att den ska kunna! Hunden ser inget fel i att hoppa på oss, stjäla mat, dra i koppel, dra efter en hare osv. Vi får aldrig kräva att hunden ska förstå att den inte får göra detta! Då sätter vi alldeles för stora krav på hunden. Däremot kan vi lära dom att inte göra allt detta. Genom träning, träning, träning!

På kurs får jag inspiration, kunskap, hjälp när man fastnat, dela erfarenheter, "sparken i häcken" osv.

På kurs får hunden störningsträning, matte och husse helt för sig själv, socialisering, kunskap.

Jag kan inte förstå att det finns människor som inte går kurs med sin hund. Det är ju så roligt och med träning även hemma får man hunden som man sen kan njuta av i förhoppningsvis många, många år!

Ha en underbar dag!
Kram

2 kommentarer:

Schappetanten sa...

Godmorgon! Säger det jag alltid säger.... Skicka vidare ;-) Grymt bra!!! Fasen vad duktig du är på att skriva och framför allt att skriva om rätt saker på rätt sätt....
Kram

Anna Striberger sa...

Det är alltid kul att få tillbringa en kväll med likasinnade, jag tror definitivt att man är en bättre hundägare om man gör den investeringen i sig själv och sin hund.

Själv är jag sugen på en beteendekurs för Papegojor på Fågelkliniken i Hjärup, jag tror att det skulle ge samma mervärde som en hundkurs =)