måndag 21 maj 2012

Uppfödare. Valpköpare.

Godmorgon!

Det här blir ett något längre inlägg än vanligt.  Kanske jag trampar på en och annan öm tå men då får det vara så. Kanske jag får skit från någon som känner sig träffad och klämd. Jag vill absolut säga att jag inte har någon särskild i åtanke med det jag skriver idag. Om någon känner sig utpekad och tar åt sig är det bra för i så fall kanske det finns anledning till eftertanke och mitt inlägg har i så fall gjort nytta.

Uppfödning. Jag är som alla vet ingen uppfödare men har en väldigt väl inblick i en uppfödning av världsklass. Nämligen Lightschaps kennel som ägs av Monica Ottosson som dessutom är ägare av hundskolan jag samarbetar med. Bonizas Hundskola.
Varför nämner jag henne speciellt?  Det kommer alla att förstå efterhand som ni läser det jag idag kommer att ta upp.

Först vill jag tala om varför jag gör detta inlägg. Jag har på senare tid kommit i kontakt med valpägare som har valpar med brister som dom inte skulle haft om uppfödaren gjort sitt jobb.
Uppfödare har ett enormt ansvar när dom föder upp valpar som ska bli trygga, sunda, aktiva och levnadsglada hundar. Jag kan tyvärr konstatera att det inte alltid är så.

Här kanske jag ska nämna att ingen som går valpkurs hos mig på något sätt ska känna sig träffade. Ni som känner att era valpar har normalt valpbeteende behöver inte alls vara oroliga. De valpägare detta gäller vet vilka ni är. Vi har talats vid om detta och jag kommer inte på något sätt att gå in i detaljer som visar vem ni är.

Nu återgår vi till uppfödarens ansvar. En bra uppfödare ser till att valpen socialiseras med människor, andra hundar och andra djur, hanteras,får åka bil, börjar tränas försiktigt i saker som den behöver kunna hos sina framtida ägare, får komma ut och se andra vyer än valplådan och dess omedelbara närhet osv. Det låter mycket men är nödvändigt och väldigt viktigt inför det som komma skall. Detta är något som Monica är väldigt noga med och de valpar som lämnar Lightschaps kennel är trygga, nyfikna och positiva.

Det som inte blir gjort under denna så otroligt viktiga tid sätter spår som är livslånga. Ja, tyvärr är det så. Detta visar forskning där man gjort massor av studier och undersökningar i detta ämne. Därmed inte sagt att inte hunden kan bli en trevlig familjehund men man får lägga ner så oändligt mycket onödigt jobb om uppfödaren inte gjort detta innan och tyvärr kommer det alltid att finnas spår efter de brister som valpen haft under dessa första så viktiga åtta veckor av sitt liv. Märk väl att det inte är min egen åsikt. Detta finns dokumenterat och de flesta seriösa uppfödare är mycket medvetna om detta.

Jag kan som exempel ta min egen Selma som, om jag ska vara ärlig, är en hund som jag inte borde ha köpt. En hund som på sin höjd varit ute i trädgården hos uppfödaren och de två sista viktiga veckorna hos uppfödaren satt ensam i sin valphage. Jag, som är en blödig jäkel, kunde inte tänka mig att låta henne sitta där och tog henne med mig hem och det har jag fått "lida" för. Jag vet inte så mycket mer egentligen och det är mitt andra misstag. Jag lät enbart hjärtat råda och det hjälper inte att det var en stor uppfödare som hållit på med goldenuppfödning i många år. Det behöver inte vara bra för det!

När du ska köpa en valp. Var kritisk, fråga och fråga och fråga, låt inte enbart hjärtat råda. Var noga med var du köper hunden. Är det något som inte känns rätt. Köp inte valpen!!  Man ska leva 10-15 år tillsammans och det ska inte behöva innehålla mer pina än nöje. Åtminstone inte på grund av att valpen fått en dålig start.
Stöd inte den vansinniga avel som bara går ut på att tjäna pengar och föda upp så många valpar som möjligt. Våga fråga om valpens tillvaro under de första åtta veckorna. Stirra dig inte blind på utställningsresultat på föräldrarna. Alla uppfödare är inte noga med det mentala på föräldrarna bara för att dom är duktiga på att åka runt på utställningar. Kräv att få träffa åtminstone mamman. Om du inte får det och uppfödaren inte har en förklaring som känns trovärdig är det något som inte stämmer!!
Hos Lightschaps fungerar dörrarna som svängdörrar av alla valpköpare som är och hälsar på sin valp under den tid den är hos Monica. Inte mer än att det inte blir för mycket för valparna men detta är så viktigt så familjerna är välkomna för att mysa med sin valp. På det viset lär man känna sin valp, man ser hur den har det och kan följa utvecklingen. Dom åker därifrån med så mycket information om valpen att det rinner ut ur öronen på dom. Så viktigt! Dom har livslångt stöd av uppfödaren och kan känna sig trygga i sitt hundägande.

Vad kan då vi som ska köpa valpar göra? Ja, precis det jag nämnt ovan. Våga ställa även de kanske jobbiga frågorna. Välj uppfödare med omsorg. Blocket är oftast inte det rätta stället att välja valp på även om det ibland alla oseriösa annonser gömmer sig en och annan seriös uppfödare numera.
Är det något som inte känns rätt så är det förmodligen inte det heller. Avstå då. Det finns många väldigt duktiga uppfödare där ute som föder upp väldigt fina valpar. Gynna dom istället. Om det är en ekonomisk fråga, ja, då kanske man inte ska köpa hund alls. Inköpet är det lilla, lilla av vad hunden kostar. Blandras? Absolut! Men var lika noga där med hur hunden haft det i valplådan.

Innan jag avslutar vill jag dock ge alla underbara människor som gör en insats för alla stackars hundar som av en eller annan anledning fått en dålig start, varit hos fel ägare eller av vilken anledning det vara må ger hundarna en andra chans och är medvetna om att dom alltid kommer att få kämpa med ett eller flera problem hunden har och ändå tar sig an uppdraget att försöka ge hunden ett så bra liv som möjligt. Ni är guld värda! Alla hundar som behöver er tackar er av hela sitt hjärta. Ingen hund ska behöva bli slängd på skräphögen eller vandra från det ena hemmet till det andra för att någon eller några människor inte gjort vad dom ska. 

Om någon uppfödare nu känner sig klämd efter det här ber jag inte om ursäkt. Jag står för allting jag skrivit.  De stackars valpköpare jag träffat som i sin okunskap och sina goda hjärtan nu sitter med en valp där vi får lägga ner all tid på att försöka reparera skadorna som uppstått genom dålig avel eller frånvaro av de saker jag nämnt får betala för det som är uppfödarens ansvar. Kenneluppfödning eller hobbyverksamhet spelar ingen roll. Det ska göras rätt.

Ha en underbar dag!
Kram








1 kommentar:

Schappetanten sa...

Oj... oj...oj är det enda ord som kommer upp i mitt huvud... oj... Jag känner mig så otroligt stolt och så otroligt hedrad. Kära Lotta... När jag läser din blogg idag känner jag mig ännu mer säker på att jag är på rätt spår. Tusen tack kära underbara vän...