måndag 14 maj 2012

Föreläsning.

Godmorgon!

Jag har internet idag! Jippy! Det är väldigt sporadiskt just nu. Det "flippar" heeela tiden. Ja, det är ett I-landsproblem men väldigt irriterande.

En fullbokad helg är till ända och jag är lite trött men väldigt nöjd. Gårdagens föreläsning var precis som jag trodde den skulle vara. Bra och informativ. Även om jag läst Per Jensens senaste bok tre gånger och visste liksom innan vad han skulle säga så var det som vanligt helt fantastiskt att lyssna på honom. Hade det inte varit för att veterinären som föreläste innan behöver träna på att föreläsa så hade dagen varit perfekt.

Under föreläsningen fick man ställa frågor under tiden och det blev inte så bra. Frågeställarna höll sig inte helt till ämnet och emellanåt undrade man om dom inte bara ville berätta om sina hundars lustiga beteende och detta irriterade mig en del.
Per Jensen var bra på att bryta detta men den rutinen hade inte veterinären och det som jag var intresserad av att få mer information om, nämligen de nya reglerna för att resa med hund, fick inte plats. Bara för att den ena efter den andra skulle berätta om deras hundars olika vanor vad gäller att ligga i solen. Alla har tydligen inte fingertoppskänsla vad gäller detta. Man borde inse att man inte kan ta upp större delen av en föreläsning med sina anekdoter om sin hund. "Min hund vill ligga där och min hund vill ligga där". Vem fan bryr sig! Låt föreläsaren gör det han ska. Det är bra att man får ställa frågor under föreläsningens gång för ska man vänta till slutet har man glömt vad man vill fråga om men då ska det vara korta, koncisa frågor och inte gratis veterinär konsultation! Dessutom trasslade han in sig i en massa krångliga medicinska termer som gjorde att det var väldigt svårt att avslappnat lyssna då man var tvungen att tänka till hela tiden på vad de olika termerna betyder.

Per Jensen började med att tala om att han inte alls skulle beröra ämnet hundträning. Om någon kom dit för det blev dom besvikna. Nej, här handlade det om hur hunden funkar. Deras flockbeteende, dess historia och en massa ny forskning (de senaste tio åren) om dess beteende. Oerhört intressant. Det stärker min tro på att det sätt vi tränar våra hundar på hundskolan är det rätta! Om vi ska vara rättvisa mot hunden. Det är så skönt att få det bekräftat.

Mot slutet tog Ida Lindgren över och svarade på hundträningsfrågor.
Trots att det nog var flest från "vår sida" i publiken var det många som ställde frågor och ville ha "quick fix" lösningar. Man är nog medveten om att man måste lägga ner lite jobb om man ska ha varaktig lösning men det kommer alltid ett "men......." Man vill ha en snabb lösning. Kom igen! Det är 2012. Vi har väl kommit en bit på vägen. Eller....?  De gamla rangordningsteorierna finns kvar där ute och vi som håller på med hundträning får nog ta ett större ansvar för att sprida budskapet om att det gamla sättet att se på våra hundar inte håller längre.
Våra hundar försöker inte klättra på rangordningen hela tiden. Vi behöver inte bevaka vår "alfaplats" i flocken hemma i stugorna hela tiden. Det finns inget prestigetänk i hundens värld. Slappna av! Det handlar om träning och inget annat.

Ha en underbar dag!
Kram

Inga kommentarer: