fredag 18 maj 2012

Släpp inte fram din hund!

Godmorgon!

Lantisarna har varit i stan. Det vill säga vi, jag och min Doris, och jag slutar aldrig förvåna mig över vissa hundägare.
 Scenario: Vi är i parken, min miljö/lydnadskurs, och jag. Sitter och tränar avslappning på filt mitt i parken bland alla ankor och gäss. På gångbanan alldeles intill kommer joggare, barnvagnar, rullstolar, barn och cyklister. Så nyttigt för hundarna att ligga och titta på medan dom vilar på sina filtar. Det kommer så klart även andra hundägare.
Doris har jag bundit i en stolpe (jag sa ju att där var ankor!), och jag står med ryggen mot gången. Dam kommer gående med sin hund och släpper fram sin hund till Doris. Dom måste ju så klart få hälsa!!??
Jag, som som sagt inte råkar ut för detta så ofta eftersom vi sällan är i stan, blir så paff att jag först inte kommer mig för att säga något. Inte förrän hon går vidare slänger jag ur mig: "du kunde kanske frågat först!"
Doris var bunden i en stolpe. Hon försvarar oftast sin lilla flock från andra hundar (dock inte denna gång). Det var rena turen att det inte blev en tråkig incident av detta och det hade fan inte varit mitt fel om det hade blivit det.

Hur tänker man här?
Hur vet man att inte min hund är aggressiv? Hur vet man att min hund får hälsa på andra hundar? Det var ganska uppenbart att vi höll på att träna. Vill jag då att andra hundar ska gå fram till min hund? Hur vet man????
Fråga först!!!!

Detta försöker jag även pränta in i huvudet på mina deltagare. Fråga först! Jag har en regel med mina hundar att vi hälsar inte på andra hundar som vi möter på promenaden och vi har det väldigt lugnt på den punkten. Dom bryr sig inte om andra hundar när dom är kopplade. Skönt för både dom och mig.
Många tror att hundarna har ett väldigt stort behov att hälsa på alla. Dom är främlingar för dom precis som för oss! Vad har dom för nytta av att hälsa på någon som dom inte ska ha någon relation med. Ingen! Någon gång då och då får dom så klart hälsa men det är väldigt sällan kan jag säga. Hundarna behöver ha kompisar att umgås med men den främmande hunden dom möter har dom inget behov av att hälsa på. Det är inte socialt på det sätt vi tror. Dom ska kolla status.

Oavsett vilket. Fråga först! Nu var jag inte beredd igår eftersom jag stod med ryggen emot och inte såg när hon släppte fram sin hund men jag kan faktiskt vara en riktig bitch när detta händer. Jag blir förbannad. Ville kanske inte heller visa den sidan av mig för mina deltagare. Hihi! Doris tog det lugnt som tur är. Hon vet att man inte hälsar i koppel. Framför allt inte när man står bunden och tanten ska vara glad att hennes hund inte fick en ordentlig avhyvling av Doris. Det är skittaskigt mot Doris att göra detta för hon vet att hon inte ska hälsa och här kunde hon inte komma undan. Hennes blick på mig sa: "matte detta är inte rätt va?"

 Hur skulle en förälder reagera om jag körde ner huvudet i barnvagnen och gosade med barnet utan att fråga? Låt bli min hund om du inte har frågat först!! Det är inte ok!!

Ska hundar umgås ska det ske så här:Ha en underbar dag!
Kram


2 kommentarer:

Marie80 sa...

Själv så släpper vi aldrig fram våra hundar till andra hundar, förutom dem vi känner, och vill heller inte att andra hundar ska komma fram till våra, utan att ägarna har frågat först, eller att vi säger att det är okej.

Sussa sa...

Så jäkla irriterande!! Jag blir skogstokig när folk med små hundar alltid ska släppa på rullkopplet för att deras lilla hund vill hälsa. Grr! Tyvärr är det alltid de med småhundar som gör så. Så jag har börjat säga, " vi hälsar inte" och om det inte hjälper, så säger jag i vass ton: dra in hunden!! Mille precis som Doris är ju tränad att inte hälsa i koppel, på hund och bara hälsa med tillåtelse på människor. En kväll kom en man med en jack russel i rullkoppel och lät hunden fara efter Mille trots att Mille visade att han inte var intresserad och att jag sa: vi hälsar inte! Pfft, då sa jag argt, "dra in hunden för f-n!! Jooo jag svor, irriterad till tusen. Nästa gång vi sågs, så drog mannen in sin hund och gick snällt på andra sidan av gångbanan. Hihi. Varför är det så svårt att kunna lite hundetikett?
Kram vännen:D