tisdag 1 mars 2011

Problemlösning.

Godmorgon!

Äntligen! Jag ska åka på en privatlektion. Det händer alltför sällan. Det finns inget roligare än att åka hem till någon som har problem med sin hund och lyssna, analysera, fundera ut en plan för att komma till rätta med problemet och prata, prata, prata hund!

Det svåra med detta är att få folk att förstå att jag inte sysslar med symptom behandling. Snabba lösningar som tar bort beteendet men inte förändrar hundens vilja att t ex jaga bilar, vakta mat, stressa runt osv. Dom ser ibland lite förvånade och tvivlande ut när jag inte fokuserar så mycket på själva problemet utan börjar t ex fråga om hundens vardag och hur mycket den blir aktiverad och stimulerad och på vilket sätt. Dom vill ofta fokusera på själva problemet och bara få bort det. Det funkar inte så. Inte om man ska få ett varaktigt resultat.

Man kan ganska lätt bli av med beteendet för stunden men det kommer alltid tillbaka om man inte förändrar hundens situation så att viljan att hålla på med det som är problem försvinner.
Man måste se över hela hundens situation och förändra den så att den får tillräckligt med stimulans och motion. Det här är det enda jag håller med Ceasar Millan om! En vuxen hund ska få röra på sig och få tillräckligt med motion! Men det räcker inte! Den måste få använda huvudet också så den blir nöjd och trött. Då har den inte så mycket energi över till att själv hitta på aktivering där deras syn på vad man ska göra ofta inte stämmer överens med vår. Hunden ser det ofta inte som något problem. Den gör bara det som är naturligt för den. Det är vi som har problem med det. Det är viktigt att tänka på. Om man gör det undviker man att bli irriterad på hunden och agera därefter. Det hjälper ju inte situationen!

Så. Enkelt uttryckt. Jag fokuserar inte så mycket på det direkta problemet utan lägger mycket vikt på att se till att hunden stimuleras på rätt sätt. Har du en hund med jaktegenskaper väck inte jakten genom att leka mycket jaktlekar, kasta pinnar osv. Ge den en uppgift som t ex att spåra. Då får den jobba med nosen dvs spåra bytet men inte jaga det. Hunden får utlopp för sina behov och blir nöjd. Lär den skvallra när den får upp ett spår. Ingen jakt. Hund nöjd ändå. Det innebär en hel del jobb för oss hundägare men det är det värt i slutändan. Vi vill ju njuta av vårt hundägande inte tillbringa tiden tillsammans med hunden med att vara irriterade över att hunden "bär sig åt".

Framför allt. Har du ett problem med hunden som du inte själv kan hantera och hitta en lösning på be om hjälp av någon som kan förändra situationen för er så hundägandet blir precis så underbart som det ska vara.

Ha en underbar dag!
Kram

1 kommentar:

Schappetanten sa...

Det här kommer på hundskolans blogg NUUU, eller hur? ;-)