tisdag 12 april 2011

Den viktiga avslappningen.


Godmorgon!

Lugnet!
Glöm inte att träna lugnet. Ja, man måste träna det!
Det var vad vi gjorde på kursen igår. Filten ska vara en plats där hunden kan vara trygg och slappna av. Oavsett vad som händer omkring den.

Hunden är ett djur som i naturen skulle vara vilande ganska många timmar om dygnet. Man slösar inte energi som man sen kan behöva till att jaga mat osv. Eftersom hunden inte har den sammanhängande sömn vi har så måste man ta en liten lur ofta. Det innebär alltså inte att hunden har tråkigt när den vilar ofta under dagen. Men. Det innebär inte heller att hunden ska ligga på soffan hela dagarna. En undersökning som gjordes för ett par år sedan visade att en tragisk stor andel av våra hundar (minns inte hur många procent) vilar 23 timmar och 45 minuter om dygnet!! Dom är alltså aktiva endast 15 minuter om dygnet!! Tragiskt!
Det är alltså inte det jag menar när jag talar om att hunden ska vila mycket. Absolut inte!

Vad jag talar om är att om hunden är igång alltför mycket om dygnet skapar vi en hund som alltid ligger alldeles för högt i stress. Med resultat att den inte kan slappna av. I en hundflock skulle alla ha vilat på samma gång men så är det ju inte när den bor med oss. Alltså måste vi lära den att vila även om vi rör oss omkring den.

En aktiv träning i att slappna av är en viktig del av det vi ska träna med våra hundar. Lär den att söka upp sin filt och finna lugnet. Belöna lugnet. Hunden ska alltså inte jobba när den ligger på filten genom att ligga och titta på oss för att få godis. Då vilar den inte. Då jobbar den! Även om den ligger på filten. Det här kan synas som en väldigt tråkig del av kursen men ack, så viktig!!

På mina miljö/lydnadskurser gör vi just detta. I olika miljöer runt om i stan. Med fantastiska resultat på hundarna. I början av kursen är det lite stökigt på filten och i slutet av kursen ligger dom mitt i centrum och slappnar av på filten även när bilar, cyklar och människor far förbi. Underbart! Däremellan jobbar vi med störningen i lydnadsmomenten och det är så härligt att se hundarna sitta kvar, ha full fokus i följsamhetsövningar osv. Jisses, vilket roligt jobb jag har!

Var aktiv med din hund men lär den också att slappna av.

Ha en underbar dag!
Kram

Inga kommentarer: