torsdag 7 april 2011

Belöningar.


Godmorgon!

Hur belönar vi våra hundar? Hur ofta säger vi inte "bra" utan att det händer något? Tar hunden emot det som en belöning? Om en belöning ska ha någon effekt måste hunden ta emot den på rätt sätt. Om den inte bryr sig om din belöning är det endast en belöning som känns bra för dig men du har ingen nytta av den när du tränar!

Tränar du med godis måste du anpassa din belöning efter hur mycket störning det är i miljön där du tränar. På kurs, där det är stor störning, duger det inte med att stå med de torra frolicbitarna som hunden tycker om hemma. Nej, där måste man höja lönen. Vad man måste ha med sig beror på vad hunden tycker om. Testa dig fram till vad som krävs. En hund älskar korv en annan banan! Ha en liten buffe med dig. Är hunden godistokig kanske man emellanåt måste dämpa hunden genom att ta fram det där godiset som inte är lika upphetsande. Vill man ha fart ökar man på med oxfilen!

Måste man då alltid belöna med godis? Nej, det tycker inte jag man ska göra. Belöningar ska man variera för att hunden inte ska veta vad som kommer. När man ber deltagarna räkna upp tio sätt att belöna sin hund på där det inte ingår godis lägger dom ofta pannan i djupa veck. Man gör det enkelt för sig och kör på med sitt godis när det finns så många andra sätt att belöna på. Vad som är belöning för just din hund måste du ta reda på.
Några förslag som sen anpassas efter just din hund:
Dragkamp med favoritleksaken.
Kli bakom örat.
Hälsa på annan hund.
Lek och bus.
Nosa i marken.
Få slicka mig i ansiktet.
Göra en favoritövning om hunden är träningstokig.
Springa!

Om jag alltid serverar oxfile blir det inte så festligt till slut. Variera belöningen efter prestation. Belöna ibland med en klapp på huvudet för att sen ta till jackpotten när ni verkligen fick till det riktigt bra. Med varierad belöning håller man motivationen uppe hos hunden och det blir så mycket lättare att träna.

Viktigast av allt: om inte hunden ser det som en belöning är det inte värt någonting!

Jag skulle kunna skriva mer i ämnet men det får bli en annan gång. Nu är det dags att ta itu med en dag som är fulltecknad till brädden.

Ha kul med din hund! Se till att ni båda har roligt!

Ha en underbar dag!
Kram

Inga kommentarer: