tisdag 10 maj 2011

Rätt - fel!


Godmorgon!

När man fostrar sin hund med mjuka belöningsmetoder får man inte någonsin tillrättavisa sin hund då? Jo, det får man tycker jag. Om man inte talar om för hunden att något är fel hur ska den då veta det?
Skilj här väldigt noga på inlärning och fostran! Jag ska ta ett exempel. En deltagare hade lääänge kämpat med sin hunds ridande på hennes ben. Hunden hade dessutom satt i system att bita henne i rumpan emellanåt. Rena tjuvnyp! Hon jobbade länge med att gå undan, nonchalera, belöna innan hunden började rida osv. Inget hjälpte. Jag gav henne rådet att ta ett LÄTT tag i nacken på hunden och säga "nu räcker det!" Direkt efter tillsägelsen går man vidare som om inget har hänt. Man får absolut inte fortsätta vara tjurig på hunden när den visar undergivensignaler. Då begår men ett brott i hundvärlden. Undergivenhet ska ALLTID respekteras! Hunden slutade ganska snabbt med beteendet utan att det på minsta sätt skadade deras relation. Hon hade talat om för hunden att det den gjorde var fel utan att vara elak.

Jag anser dock att man måste känna sin hund ganska väl för att göra detta. Kunna läsa hundens signaler så att man ser om man tar i för mycket. En ängslig hund kanske man inte kan ta tag i. Då räcker det med att ta i med rösten. Hunden får inte bli rädd!! Aldrig!! Om hunden struntar totalt i tillsägelsen får man kanske ta i lite mer men man får aldrig vara elak!

Jag inser att det kan vara lite farligt att ge detta råd till människor för det är så lätt att fastna i det negativa. Vi har så mycket lättare att korrigera än att berömma. På en korrigering ska det gå minst 10 "vad du är duktig!!" Träning med belöning är alltid det bästa sättet!

Men. Vi är trots allt bara människor. Man får bli arg. Man får säga till när inget annat hjälper. Man får bara aldrig vara elak. Om man har en bra relation med sin hund tål relationen att man säger ifrån när hunden "bär sig åt". Det blir tydligt för hunden: rätt - fel!

Vad hunden behöver är en lugn, trygg, snäll men även tydlig lärare! Man måste ha fingertoppskänsla här. Vad beror beteendet på? Är det rädsla får man givetvis inte korrigera hunden. Då krävs det andra åtgärder. Jag talar om rena dumheter. Det ställer stora krav på oss hundägare. Det får inte bli fel. Då skadar vi relationen och får helt andra problem än t ex en skällande hund eller en hund som rider på oss.

Vi måste tala om för hunden när den går över gränsen. För hunden är det inte fel så hur ska den veta vad vi vill ha om vi inte talar om det för dom? Alla vill ha en hund som alla tycker om. Det är mycket som är ok i hundens värld men inte i vår och om vi inte lär dom vad vi vill ha är det omöjligt för hunden att veta. Träna in rätt beteende. Tålmodigt och lugnt. Går hunden över gränsen tala om det för den lugnt och tydligt men inte elakt!! Då blir det enklare för hunden och även för oss.

Ha en underbar dag!
Kram

Inga kommentarer: