torsdag 26 maj 2011

Könsmognad


Godmorgon!

Könsmognad. Kan vara hur lätt som helst. Ibland märker man knappt att hunden genomgår den men det kan också vara ett rent helvete för både hund och ägare.
Man står där och undrar var den följsamma, duktiga valpen tog vägen. Den som följde en i hälarna och kom direkt när man kallade.
Nu har den glömt vad den heter och nosen är i backen hela tiden. Ständigt letande efter alla dofter som finns överallt. Hunden som inte drog i kopplet är helt plötsligt helt galen och ska framåt och hitåt och ditåt.

Då står man där och vet inte vad man ska ta sig till och jag säger lugn!! Håll ut! Det går över. Lätt att säga när det inte är ens egen hund men det är så.
Här måste man tänka på att det är jobbigt för hunden också. Sänk kraven. Träna inte in nya saker. Jobba med det hunden kunde innan hormonerna tog över. Det man tror är borta. Det är det inte. Det har bara kommit i skymundan för de nya behov hunden har fått. För hanhunden är jakten på löptikar viktigare än något annat nu och man ska mäta sig med alla andra hanhundar som konkurrerar om tikarna. Hjärnan har fått ta ledigt ett tag.

Det är jätteviktigt att fortsätta jobba med det den kan. Ibland säger deltagare att dom ska vänta gå vidare på kurs till hormonerna lagt sig och jag säger: nej, tvärtom!
Hunden mår bra av att fortsätta jobba men med sänkta krav. Har man lagt grunden under valptiden så kommer det tillbaka.

Som ägare är det tålamod och sunt förnuft som gäller. Se det lilla, lilla som går bra och fokusera inte så mycket på det som är helt åt skogen just nu. Jobba mycket med avslappning men även med saker som hunden tycker är roligt. Ut och spåra! Ge hunden en uppgift men kom ihåg att sänka kraven på vad hunden ska prestera.

Har du lagt grunden bra med hunden när den var valp så är det ingen fara på taket. Det är bara en fas som hunden ska igenom.
Det är jobbigt när man ser att ägaren är ledsen och uppgiven. Då får jag jobba hårt med att trösta. Det är jättejobbigt när man inte känner igen sin hund och det är lätt att man hamnar fel i relationen med sin hund. Många ger tyvärr upp och hunden hamnar på Blocket. Det är väldigt ofta man ser att hundarna är i åldern åtta till 12 månader gamla när dom hamnar där.

Håll ut! Den hund du älskar finns där någonstans. Ta tillvara de bra stunderna. Låt hunden genomgå denna jobbiga tid i lugn och ro. Stöka inte med den men håll på alla regler du har satt upp! Dom gäller fortfarande.

Efter ett tag landar hunden och blir sams med sina hormoner och vips så är den underbara, älskade kompisen tillbaka! Jag lovar!

Ha en underbar dag!
Kram

1 kommentar:

Schappetanten sa...

Superbra! Hundskola loggen??? :-)