onsdag 21 september 2011

Den viktiga grunden!


Godmorgon!

Valpar är underbara! Söta och väldigt förvirrade till att börja med i vår värld. Det är så mycket man måste lära sig och vi vill att det ska gå så fort. Helst ska dom både kunna gå i koppel, komma när vi kallar, inte hoppa på oss och förstå vad dom får och inte får göra redan innan dom är sex månader.

Idag, jämfört med för inte så länge sedan, har dom flesta förstått att man behöver gå kurser med sina små vänner för att få en bra grund att stå på. Det ser vi på Bonizas för här strömmar det in anmälningar till valpkurser. De flesta inser att man inte kan begära att valparna ska vara lydnadschampion innan valpkursen är slut men det finns en del som tycker att det tar för lång tid att få "pli" på valpen.

Valpar ska inte vara lydiga! Valpar ska upptäcka världen och vi ska hjälpa dom genom att vara toleranta och låta dom testa vad som funkar och vad som inte funkar. Visst måste vi lära dom vad som är rätt och vad som är fel men ta det lugnt! Det kommer!

Men. Det kommer inte av sig själv. Hunden kommer alltid att göra det som är rätt ur hundens sätt att se på saken. Vårt jobb är att guida dom på ett vänligt sätt till det som är rätt för oss.

Då kommer jag till det jag egentligen skulle blogga om. Misstaget många gör. Man går valpkurs och sedan slutar man för att man tror att det räcker. En valpkurs lägger grunden för samarbete och den så viktiga sociala träningen men snart kommer valpen in i könsmognaden och vad händer då? Lilla älsklingen förändras och blir "jobbig". Man lägger ner träningen ett tag för att det är för jobbigt och då lägger vovven på sig en massa ovanor (i våra ögon, inte hundens!) som sen blir väldigt jobbiga att jobba bort.

Då ringer man oss och får jobba bort en massa onödiga saker som hade kunnat undvikas om man fortsatt gå kurs med hunden. Sluta inte träna hunden när den kommer in i denna jobbiga period! Sänk kraven men fortsätt låta den jobba! Det är så mycket lättare att lära in saker om man slipper först jobba bort saker som man inte vill ha.

Vi ser stor skillnad på de hundar som går vardagslydnadskurs efter valpkursen och får den stimulansen av att jobba tillsammans med andra hundar mot de som kommer tillbaka och har gjort ett uppehåll i kurserna.

Jag inser att det här blogginlägget blev rena reklampelaren för våra vardagslydnadskurser men tro mig. Det jag har skrivit här är på ren erfarenhet och jag skulle kunna visa upp de underbaraste hundar som finns i dom som går kurser regelbundet under hundens första år och får en stabil grund att stå på och kan njuta av hundägandet istället för att ha en jobbig tillvaro där hunden blir den som förlorar. Tyvärr skulle jag även kunna visa upp hundar där vi jobbar med problemhantering istället på grund av just det jag sagt här.

Ha en underbar dag!
Kram

Inga kommentarer: