onsdag 5 september 2012

Generalisering.

Godmorgon!

Generalisering. Stadga.

Ofta får jag höra att hunden är så duktig på kurs men överallt annars funkar det inte alls. Inte konstigt alls. Om man bara tränar momentet på kurs kommer hunden aldrig att utföra det någon annanstans. Så är det bara. När jag säger detta kommer nästa: jag får ingen kontakt med hunden på andra platser så hur ska jag kunna träna den då? Man har gjort det för svårt för fort.

Så här är det:
När man ska börja träna in något börjar man på en plats där störningen är minimal. T ex hemma i köket. Inte förrän hunden är duktig där går man vidare. Nästa steg kanske är att man lägger till en människa i rummet eller att man går ut i hallen och tränar istället. Därefter tar man kanske ut det i trädgården osv. Man börjar inte mitt i stan eller på hundrastplatsen. Men. Man måste träna det där också. När hunden är redo. Först när man tränat på många platser börjar hunden generalisera och kan utföra det överallt. När man tränat mycket!
Vi har ofta för bråttom!

Om vi tar min inkallningskurs t ex. Där tränar vi inkallning och lösträning. För att få hunden att funka på detta måste man träna många saker. Inte bara själva inkallningen. Man måste få hunden att lyssna på oss, att hålla fokus på oss osv. Alltså många saker mer än att springa omkring och ropa "hit". Många övningar verkar inte ha något med inkallning att göra men det har det. Samverkan.

En rolig parentes här: en väldigt smart schapendoes som i snabba sitt och ligg där hunden ska lyssna på vad vi säger fattade snabbt vad han skulle göra och varför lyssna på matte när man kan gissa. Upp och ner snabbare än blixten. Oavsett vad matte säger. Det var väl det du ville sa han och såg ut som en jojo. Så söt. Matte som har ett leende som är helt underbart varje gång hon tittar på sin hund log och med tålamod väntade hon tills hunden studsat färdigt för att sedan börja få honom att lyssna.

Vi tränar t ex hundmöte. Hunden ska kunna stå still sidan om oss när vi möter någon på stan med eller utan hund. Vi ställer upp oss på led och gör möte men det räcker inte. Igår gjorde vi spontana möte istället för att arrangera mötena. Hundarna kände inte igen övningen och vi fick backa lite i kraven. Nu är dessa hundar fantastiskt duktiga så det var inga problem alls men det är viktigt att förändra för att hunden ska kunna klara det överallt. Många övningar ser liknande ut för oss men det är det inte för hundarna. Nästa gång ska vi göra det utanför inhägnaden. Samma övning men viktigt för hunden att göra det på fler platser.

Detta gäller allt vi ska lära våra hundar. När vi är på kurs lär sig hundägaren hur man ska göra för att sedan träna hemma och på andra platser. På kursen lär vi oss tekniken och lär hunden att vara mindre störningskänslig. Inlärningen måste vi ta med oss hem för att träna mellan lektionerna. På många platser. Varje dag. Det finns inga genvägar. Vi måste träna. Det har mina deltagare på inkallningskursen förstått. Därför är hundarna så duktiga som dom är.

Ha en underbar dag!
Kram

Inga kommentarer: