söndag 27 februari 2011

Var skeptisk mot experterna!

Godmorgon!

Det blir ett extra inlägg idag eftersom jag har funderat mycket över det här.

Som jag har nämnt i ett tidigare inlägg så läser jag tre böcker just nu skrivna av Kerstin Malm. En väldigt klok människa som sätter djuren i första rummet. Hon är fil doktor i hundetologi och har en empati för djuren som är alldeles fantastisk.
Detta kan bli ett långt inlägg för jag vill ta upp en sak som hon skriver om i en av böckerna som jag funderat på en hel del.

Hon skriver:
Var skeptisk mot experterna.
"Det vilar ett stort ansvar på alla som arbetar med hundar och hundproblem av olika slag. För att leva upp till det ansvaret behöver man inte bara erfarenhet och kunskap, utan främst en god känsla för etik och att det är levande varelser det handlar om. Det vittnar därför om brist på eftertanke och ödmjukhet att presentera enkla, ofta våldsamma, lösningar i böcker eller TV. Att göra det innebär naturligtvis att andra hundägare kommer att försöka detsamma med sina hundar, utan att först skaffa en djupare förståelse för den egna hundens situation. Hur många hundägare har inte, efter att ha tagit intryck av så kallade experter, prövat metoder som att kasta saker på sin hund. I bästa fall blir resultatet inget alls, i värsta fall fysiska och psykiska skador på hunden som kan göra situationen värre."

När jag håller kurser och hundägare kommer med frågor om problem de har med hunden alltifrån aggresivitet till enklare saker som drag i koppel vill jag alltid stanna upp lite innan jag säger något. Det kan uppfattas som tveksamhet från min sida men det är det inte alltid. Även om det är så ibland. Vi har inte alltid svaren direkt.

Varför en hund agerar på ett visst sätt kan bero på så många saker att det oftast inte är läge för att komma med en enkel lösning på stället. Visst kan man ge generella råd om mer träning, aktivering för att få hunden att fokusera på annat men man måste alltid tänka på att det kan ligga mycket djupare saker bakom ett beteende än så. Det är omöjligt att på några minuter göra en analys utan att ha sett hundens vardag, ägarens sätt att hantera och agera med sin hund i vardagen. Här är ALLA hundtränarprogram på TV av ondo! Det presenteras på ett sätt som gör att hundägaren tror att man kan träna bort problemet på en kort stund.
Sen tror hundägaren att vi har lika enkla och snabba lösningar på problemen.

Har ägaren och jag samma åsikt om hunden som individ? Har vi samma tankar om hur hunden ska fungera i familjen? Jag kanske lägger stor vikt på att låta hunden agera som det djur den är medan den som ställer frågan har en annan uppfattning vad som är acceptabelt. Jag måste försöka ge råd utifrån hur den som frågar ser på sitt hundägande. Jag försöker alltid se saken ur hundens perspektiv och det kanske inte alltid stämmer överens med hur den som frågar ser på saken.

Ett exempel: Jag ser det inte som något problem att en hund skäller. Det är en del av hundens språk som jag inte vill ta ifrån den. Hunden agerar utifrån det som är naturligt för den. Jag som hundägare vill givetvis ha en rimlig nivå på skällandet men jag har stor acceptans för beteendet. Jag arbetar för att min hund ska respektera när jag säger ifrån att det räcker och jag respekterar hundens behov av att larma.
Jag har här lite svårt att ge råd till dom som har problem med att hunden skäller när någon rör sig i trappan. Dom som inte vill att hunden ska säga något alls. Detta är inte naturligt för hunden. Mitt råd blir: Beröm hunden för att den larmar och lär in ett stoppord för skällandet.
Vi har här då olika syn på vad som är acceptabelt och hundägaren kommer inte att bli nöjd med mina råd på grund av det.

Jag måste arbeta efter hur min syn på hunden är. Jag försöker se hunden som den varelse den är med de behov den har och inte försöka få den att agera som en människa.
Det är här Kerstin Malms ord kommer in.
Var skeptisk mot experterna. Därmed inte sagt att jag är någon expert men eftersom jag jobbar med just hundträning och har en hel del erfarenhet så tar jag till mig med största respekt det hon skriver.
Jag kan inte ge enkla lösningar utan att titta in bakom kulisserna och se hur hundens vardag ser ut. Jag kan ge råd och stöd utifrån mina erfarenheter på allmänna hundproblem men när jag inte har alla verktygen kan det bara bli rent generella råd.

När du ska gå på kurs med din hund ställ dig själv frågan: vad är viktigast för mig? Ha kontroll eller lära mig tillsammans med hunden att med empati, stor förståelse och tålamod bygga upp en relation med hunden utifrån hundens förutsättningar och natur?

Hos mig får ni det senare. Kontroll? Visst det måste vi ha men den ska byggas med massor av empati för det djur hunden är. Så. Var skeptisk mot experterna! Var kritisk! Om du och hundtränare inte har samma sätt att se på hunden och hundägandet ska du välja någon som har det. Kom bara ihåg att det är hunden som får betala priset om du väljer någon som inte sätter hunden i första rummet. Utan hundägare.

Ha en underbar dag!
Kram

1 kommentar:

Schappetanten sa...

Så rätt så! Precis som alltid!!! Hoppas detta kommer på fb och på hundskolans blogg :-)