torsdag 8 mars 2012

Förtroende.


Godmorgon!

Förtroende. Har din hund fullt förtroende för dig? Kan du hantera din hund utan att den drar sig undan eller sjunker ihop? Det är många som tror att hunden litar helt och fullt på deras händer där det sen visar sig att det inte riktigt är så.
Många ser inte sin hunds små, små signaler om att den är obekväm med situationen.
Det lilla tillbakadragandet av huvudet när handen närmar sig. Ögonen som spärras upp en aning. Det lilla fjäskandet som förväxlas med glädje. Hunden "sjunker" ihop och blir lite stel. Slickandet runt munnen. Hunden ryster på sig. Svansen sjunker in under magen och viftar våldsamt. Hunden gäspar. Signalerna är många och är s k dämpande signaler.

Igår på kursen (som var obehagligt kall!) tränade vi lite förtroendeövningar.
Vi tränade hunden på att lägga sin haka i vår hand. En hund som lägger hakan på en annan hund är provocerande och det tillsammans med lite fler signaler kan vara sista signalen innan det smäller. Vad vi tränade igår var att lära hunden att våra händer är snälla! Alltid!
Först rör man bara lite lätt under hakan på hunden med handen och klickar och belönar. Så länge hunden drar sig undan det minsta lilla får man inte gå vidare i övningen. Hunden måste vara helt bekväm med detta innan man går vidare.
Nästa steg är att utöka tiden man håller handen under hakan.
Steg tre: låt hunden lägga hakan i din hand. Steg fyra: låt hunden trycka till lite i handen.
Hela tiden belönar du och uppmuntrar hunden med lugn, glad röst.

En annan övning vi gjorde var att lära hunden att gå in mellan våra ben och bli kvar där för att sedan följa oss hur vi än rör oss. Det är en dominant situation för hunden när vi står över den och att vara bekväm med detta ökar hundens förtroende för oss.

Jag pratade en hel del om vikten av att kunna läsa hundens signaler när vi är inne och rotar i deras kroppszon. Respektera den! Precis som vi har hunden en kroppszon som man ska vara försiktig med att bråka i. Lär hunden att det är ok att vi är nära och att våra händer alltid är snälla så kan du hantera din hund utan att hunden tycker att det är obehagligt. Den får förtroende för dig och litar på att du inte gör den illa.

Ha en underbar dag!
Kram

Inga kommentarer: