tisdag 20 mars 2012

"Debatt" i TV.

Godmorgon!

Efter en lång dag satt jag uppe sent för att se Kvällsöppet där hundträning skulle diskuteras. Jag kunde lika bra gått och lagt mig!
För det första varade det bara en kort stund och för det andra sas det inte så mycket vettigt.

I panelen satt Anders Hallgren, Natasja Ravenklint på ena sidan och Fredrik Steen, Bengt Rödsteht, Hans Rosenberg (SKK) på en andra. Man hade försökt dela upp dem i mjuk och hård sida. Var var dom som verkligen tränar hundar med hugg och slag? Ingen som vågar visa sitt ansikte i tv och försvara sina metoder? Dessa herrar är mjukisar i jämförelse med många andra. Inga namn nämnda.

Debatten blev ingen debatt enligt min åsikt. Det som skulle likna en boxningsmatch mellan Fredrik Steen och Anders Hallgren föll platt till marken när Steen likt en orm slingrade sig för att inte hamna i det hårda facket. Med en papegojas envishet upprepade han att filmklippet vi fick se när han hanterar en schäfer med hundmötesproblem inte handlade om inlärning. Men faktum kvarstår, det var ryck med i "behandlingen".
Han delar på uppfostran och inlärning och där är jag inte med riktigt. Hur kan man dela på det? Hunden är en hund, precis som han säger, men just därför måste vi lära dom allting vi vill att dom ska kunna och då kan man inte dela på uppfostran och inlärning. Samma sak. Jag skulle vilja veta om det, enligt honom, då är ok att ta i med hårdhandskarna när man kallar det för uppfostran. För att man satt annan etikett på det än inlärning. Nej, korkat enligt mig!

Sen kan jag inte förstå SKK:s vördnad för Barbro Börjesson. Vad handlar detta om? Hon fick inte diskuteras för hon var inte där och det kan jag i viss mån förstå men jag hörde inga protester när man diskuterade Ceasar Millan. Han var inte heller där och kunde försvara sin ståndpunkt. Vilket förmodligen var bra för då hade nog mitt blodtryck hamnat betydligt högre än det gjorde igår.

Bengt Rödsteht är mitt nya hatobjekt inom hundvärlden. Herregud, säger jag bara. Hans sätt att mitt i diskutionen försöka tysta den andra sidan genom att säga "slutdiskuterat" för att han menar att dom inte vet vad dom talar om är bara skrattretande. Jag har lyssnat på honom live i Stockholm och jag satt med hakan i brösthöjd över hur korkad man kan vara. Han kallar sig Sveriges Jan Fennell och hans uppfattning när det gäller hundträning får mig att rysa. Han har inte tagit till sig det faktum att vi idag inte har vargar i hemmet! Han kör på med sitt medeltida sätt att se på hunden och jag skäms över att han är skåning!

Anders Hallgren då. Lugnt och sansat försökte han få diskutionen på en nivå där det inte handlade om att slänga skit på varandra. Försökte på sitt milda sätt förklara att många av våra problem med våra hundar beror på att vissa hundar vilar över 20 timmar per dygn. Att det visst går att komma till rätta med det mesta genom rättvis träning av hunden. Natasja Ravenklint krånglade in sig i termer som den "vanliga" människan nog inte förstod hemma i tvsoffan. Rätt hade hon i mångt och mycket men för att fler än hundträningsnördar ska förstå måste man hålla en terminologi som alla förstår.

Då var det ganska skönt när Doggelito avslutade hela diskutionen med "kan vi inte bara ha hundar och ha kul med dom. Om vi har kul tillsammans så har man inga problem!" Jag är benägen att hålla med honom på många sätt.
Men. En hund är en hund. Allting vi vill att dom ska kunna måste läras in! Hunden gör alltid det som är rätt för hunden. Man kan inte dela på fostran och inlärning. Det kan vi göra utan att vara vare sig hårda eller orättvisa mot hunden!

Ha en underbar dag!
Kram

4 kommentarer:

Bonizas Hundskola sa...

Hmmm... jag tror du hänger mig när du läst min blogg ;-)

LottaS sa...

Ingen risk! Vi är så överens så. :)

Marie80 sa...

Det var en lam hunddebatt igår, inte mycket action där inte, men tycker att Fredrik Steen har mycket vettigt att säga, så även min förebild Cesar Millan, det betyder inte att man gör saker som de gör, och gör exakt likadant, men får mycket tips,
Det Dogge sa vad riktigt, att varför inte låta hundar vara hundar, men ibland känns det som att man i hundvärlden måste visa att man är bäst och ens hund är så duktig och bra och kan allting, att använda sunt förnuft för att få en sund och bra relation med sin hund...att man trivs ihop med sin hund, och att man har det bra tillsammans, det är det viktigaste för mig.

Nanna sa...

Debattprogram på TV brukar mest irritera och inte ge så mycket. Ingen tillåts tala till punkt och sällan blir en åsikt tillräckligt utredd. Retade själv upp mig över en matdebatt för några veckor sedan. Tror att det finns bättre forum för vettiga debatter utanför de vanliga TV-formatet när tempo och underhållning är i fokus.