lördag 3 mars 2012

Åsa Ahlbom.


Godmorgon!

Åsa Ahlbom. Jag läser hennes böcker del 1 och del 2 för, ja, jag vet inte vilken gång i ordningen. Inte för att jag behöver det utan för att jag fullkomligt älskar hennes syn på hundar.
Hon är en av dom som poängterar vikten av att man måste ta hänsyn till hundens rastillhörighet när man hanterar och fostrar sin hund.

Jag önskar att alla som funderar på att skaffa hund läste hennes böcker noga innan dom får hem sin valp. Handfasta råd för alla de vanligaste problem alla stöter på under valptiden.
Inlärning med respekt för hunden, tålamod men med klara regler för vad hunden får och inte får göra.

Långlineträning som förklaras på ett väldigt lättfattligt sätt men även en liten tunn lina inomhus för att inte behöva ta tag i nackskinnet när man ska hindra hunden från att göra förbjudna saker. Snällt och vänligt tar man i den tunna linan istället. Allt för att inte behöva vara hotfull i hundens kroppzon. Handfasta råd vad gäller den viktiga hanteringen av valpen.

Att inte sätta upp för många regler för valpen så inte situationen uppstår att valpen tror att den heter "nej"! Men. Vikten av att tidigt lära in ett förbudsord som ska användas väldigt sparsamt. Att inte lägga ner så mycket tid och energi på typiska valpbeteende man inte vill ha. De flesta försvinner när hunden blir vuxen.

Framför allt påminner hon ständigt i boken om hur viktigt det är att ta hänsyn till hundens rastillhörighet. Något som ligger henne varmt om hjärtat. Att man måste ta hänsyn till att hunden har vissa egenskaper som vi avlat på och som för vissa plötsligt är ett problem när man inte längre använder hunden till det vi från början haft dom till. Vakthunden får inte vakta. Vallhunden får inte valla. Jakthunden får inte jaga. Man begär att hunden ska förstå detta och ser det som ett problem när hunden agerar efter det som vi avlat på. Hon ger handfasta råd på hur vi ska hantera detta och att vi måste ta hänsyn till det.

Har själv haft förmånen att lyssna på henne "live" och även om hon började föreläsningen med att tala om att hon inte var någon bra talare (vilket tyvärr var sant) så satt jag ändå trollbunden hela föreläsningen för att hon var den person hon är. Hunden hon hade med sig fick de mest kärleksfulla blickar från henne under hela föreläsningen och man såg verkligen den kärlek hon har för våra hundar.

Det här blev en ren kärleksförklaring till Åsa Ahlbom och kanske har jag inspirerat någon att införskaffa hennes böcker där hon på ett mycket lättläst sätt ger råd om allt man behöver lära hunden så man får en trevlig fungerande hund när den landar i vuxenlivet.

Ha en underbar dag!
Kram

Inga kommentarer: